Niets is leuker dan leuke activiteiten ondernemen met je hond. Ga er samen lekker een dagje op uit. Op de fiets gaat dat ontzettend gemakkelijk. Jij hebt geen moeite om je hond bij te houden en je hond kan al zijn of haar energie kwijt. Toch zijn er een aantal nadelen aan het fietsen samen met je hond en een aantal dingen om op te letten. 

Kan jouw hond goed volgen? 

Wanneer je gaat beginnen met samen te fietsen met je hond dan is het belangrijk om te weten of je hond goed is in het volgen van jou. Wanneer je een wandeling maakt en je hond vaak erg onrustig is en alle kanten op trekt dan is de kans heel waarschijnlijk dat je hond dat ook doet wanneer jij op de fiets zit. Leer je hond daarom eerst om jou gewoon te volgen wanneer jullie aan het wandelen zijn. Pas wanneer je hond dat goed onder de knie heeft dan kun je beginnen met samen te fietsen. 

Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt

Je hond zal al snel een grote afstand afleggen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water bij je hebt voor je hond. Zo heeft je hond altijd wat te drinken. Zeker op warme dagen is dit noodzakelijk en vanwege het enthousiasme van je hond kan die al snel te lang willen door blijven lopen, zonder door te hebben dat hij water nodig heeft. Je kunt ook de drinkbar van je hond meenemen en het daar in gieten, zodat je hond beter begrijpt dat hij het kan drinken en het ook makkelijker is om te drinken. 

Andere spullen die je nodig hebt is bijvoorbeeld een goede riem om je hond aan de lijn te houden. Hiervoor kun je ook deze Petego aanlijnriem voor de fiets kopen. Hiermee heb je een veel stevigere riem, waarmee het voor je hond ook veel duidelijker is waar en hoe hij moet lopen. 

Begin op rustige plekken

Ga je voor het eerst of een van de eerste keren fietsen met je hond? Kies dan voor rustige plekken om te gaan fietsen. Dit is zowel voor jou, je hond als andere weggebruikers zo veilig. Ook is het voor je hond wennen om te rennen naast de fiets. Je wilt daarom niet dat je hond in paniek raakt van erg veel verkeer. 

Uitputten van je hond kan averechts werken

Veel mensen willen gaan fietsen met hun hond, omdat ze er vanuit gaan dat de hond daar moe van wordt. Natuurlijk is het uitputtend voor alle honden wanneer ze een lang stuk hebben gerend. Maar vergeet niet dat sommige honden er juist ook extra energie van kunnen krijgen en er alleen maar drukker van worden.