Voor wie tegenwoordig een nieuwe fiets koopt, is het bijna ondenkbaar dat dit geen e-bike betreft. De elektrische fiets heeft er namelijk weer voor gezorgd dat heel Nederland weer massaal op de fiets zit. Het is namelijk de perfecte manier om om een milieuvriendelijke wijze jezelf van a naar b te verplaatsen en nog iets te doen aan je lichaamsbeweging. Kortom, een echte aanrader dus. De afgelopen jaren is de verkoop van elektrische fietsen enorm gestegen. Waar het tot enkele jaren geleden nog maar een beperkte groep mensen wat die kozen voor het gebruik van een e-bike, zijn dit er tegenwoordig ontzettend veel. Vooral voor kleinere afstanden tot een kilometer of 20 is het natuurlijk een ideale manier om zowel de files te ontwijken als iets aan het milieu te doen. Toch kunnen we ons heel goed voorstellen, dat het ontzettend lastig is om een geschikte e-bike te kunnen vinden. Daarom hebben wij in dit artikel speciaal voor jou de verschillen voor je op een rijtje gezet!

Wat is een e-bike?

Voor de meeste is het natuurlijk volledig duidelijk wat een e-bike is. Toch zijn er nog altijd mensen die geen idee hebben wat het is en ook wat de voordelen ervan zijn. Om ook deze doelgroep de voordelen te kunnen laten begrijpen, is het goed dat we eerst even wat verder ingaan op wat een e-bike nu eigenlijk is. Een e-bike is in principe niets meer dan een normale fiets, maar dan aangedreven door een elektrische motor. Er zit dus geen verschil tussen de termen e-bike en elektrische fiets. Je geniet dus tijdens het fietsen van extra ondersteuning, waardoor je probleemloos tientallen kilometers kunt wegtrappen. Wil jij weten hoe het werkt, lees dan snel verder!

Hoe werkt een elektrische fiets?

Heb jij een elektrische fiets, dan zal je vast gemerkt hebben, dat je afhankelijk van in welke stand je hem zet, maar heel weinig kracht hoeft te zetten om flink wat vaart te maken. Door te trappen zorg je er namelijk voor dat je de ondersteuning activeert, waardoor je snelheden kunt halen van tot wel 25 kilometer per uur. Uiteraard zijn er ook fietsen die veel sneller kunnen, maar daar komen we verderop nog even bij je op terug. Het is dus eigenlijk niets meer, dan een fiets met trapondersteuning. Naast de elektrische fiets, kennen we ook de speed pedelecs. Deze fietsen, gaan in tegenstelling tot een normale elektrische fiets tot wel 2 keer zo hard. Niet voor niets dien je op deze fietsen dan ook een helm te dragen en zijn ze voorzien van een gele kentekenplaat.

Waarom kiezen voor een e-bike

Het grote voordeel van een e-bike, is dat je letterlijk overal tussendoor kunt. Waar je nu vaak wanneer je rond de spits met de auto gaat in de file komt te staan, is dit met de e-bike verleden tijd. Vooral in de zomermaanden is het daarom ook de perfecte manier om naar het werk toe te gaan. Het scheelt je niet alleen een hoop tijd en benzine, maar je zult ook merken, dat je door de frisse wind in je gezicht vaak een stuk fitter op je werk komt. Het grote voordeel is, dat je namelijk weinig tot geen eigen energie gebruikt. Zo kun je dus prima een tandje bijzetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je met een bezweet voorhoofd op je werk aankomt.

Verschillende soorten elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn er in allerlei verschillende soorten, vormen en maten. Afhankelijk van je eigen wensen kun je bepalen welke fiets nu het beste bij je past. Om het overzichtelijk te houden, hebben we niet alle specifieke modellen verder voor je uitgelicht, maar bespreken we alleen de overkoepelende soorten die we op dit moment kennen. Deze soorten zijn de ‘normale’ e-bike, elektrische bakfiets en natuurlijk de speed pedelec. Ondanks het feit dat de normale e-bike nog steeds het meest populair is, zien we ook dat de elektrische bakfiets, vooral in de grotere steden steeds meer aan populariteit wint.

De normale e-bike

De normale e-bike is natuurlijk de meest populaire en daarmee ook verkochte variant. Dit is de fiets waar honderdduizenden Nederlanders minimaal één keer per week de weg mee trotseren. Het is namelijk ideaal om met deze fiets naar je werk of school te gaan. Ook voor een kleine boodschap bij de supermarkt ben je er met de fiets vaak een stuk sneller, dan dat je eerst de auto moet pakken. Daarbij komt ook nog eens, dat je niet van doen hebt met het zoeken van een parkeerplaats en doe je iets goeds voor het milieu. Daarnaast is het ook goed om eens bij je werkgever te informeren naar de mogelijkheden voor een fietsplan. Er zijn namelijk steeds meer bedrijven die het juist aanmoedigen wanneer werknemers besluiten met de fiets naar het werk te komen.

Speed pedelec

Voor de echte snelheidsduivels onder ons is de speed pedelec een absolute aanrader. Deze fiets behaalt in tegenstelling tot een normale e-bike snelheden tot wel 45 kilometer per uur. Niet voor niets is het daarom ook verplicht om op deze fiets een helm te dragen. Voor veel mensen die ongeveer op zo’n 30 kilometer van het werk wonen, is de aanschaf van een speed pedelec ontzettend interessant. Je bent namelijk doorgaans vaak nog sneller op je werk, dan wanneer je de auto pakt en scheelt het je ook nog eens flink in de portemonnee. Doordat je een snelheid haalt van tot wel 45 kilometer per uur en vaak ook nog tussendoor kunt, is dit natuurlijk een ontzettend goede manier om de auto eens wat vaker te laten staan of zelfs helemaal de deur uit te doen.

Elektrische bakfiets

Houd je van groot en stoer, dan is niet alleen de elektrische fatbike een absolute aanrader, maar ook ook de elektrische bakfiets. Vooral voor mensen in de randstad, is dit de perfecte manier om hun boodschappen te kunnen doen en ook de kinderen veilig naar school te brengen. Aangezien het parkeren in veel steden een absolute ramp is en de parkeerkosten bijna onbetaalbaar, is deze manier van vervoer dus een goed alternatief.